Nieuw Gronings testnetwerk voor waterstoftoepassingen geopend


Het Groningse Energy Transition Center (EnTranCe) heeft op 18 januari het Waterstof Innovatie Netwerk (WING) officieel in gebruik genomen. Het is speciaal bestemd voor MKB-bedrijven die met waterstof willen experimenteren. De officiële opening vond plaats in de Energy Barn van EnTranCe in aanwezigheid van onder anderen de directeur van EnTrance, Jan-Jaap Aué , projectleider Ted Wildenberg en vertegenwoordigers van de partners van het project, Emerson, GasTerra, DNV en Gasunie en de voor waterstof en warmte verantwoordelijke Groningse gedeputeerde.

Voordat waterstof een volwaardige positie in het Nederlandse energiesysteem kan verwerven, moet nog veel praktisch werk worden verricht. In eerste instantie gaat het veelal om proefnemingen in zogeheten field labs, waar volop geëxperimenteerd kan worden met diverse toepassingen. Een zo’n field lab is het expertisecentrum EnTranCe in Groningen, een door de Hanzehogeschool opgezet samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden, waaronder de KVGN-leden Gasunie en GasTerra, de Rijksuniversiteit Groningen en de New Energy Coalition.

Fysieke proeven

Al sinds de oprichting besteedt EnTranCe veel aandacht aan de praktische mogelijkheden van groene waterstof als duurzame vervanger van aardgas. De laatste loot aan deze stam is het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen, kortweg WING. Het is bestemd voor het midden- en kleinbedrijf, in het bijzonder installateurs, netwerkbeheerders en technisch specialisten, die hier fysieke proeven kunnen uitvoeren met groene waterstof maar ook trainingen kunnen organiseren voor personeel of waterstoftechnologie kunnen demonstreren.

WING is een aanvulling op de al bestaande Energie Transitie Brug, waarmee tot nu toe warmte, koude en elektriciteit kon worden geleverd. De uitbreiding met deze waterstofvoorziening voorziet in de groeiende behoefte aan experimenteerruimte voor deze veelbelovende hernieuwbare energiedrager.

Juridische vraagstukken

De officiële opening van WING werd aangegrepen om een juridisch handboek voor ondernemers in waterstof te presenteren. Hoofdauteur is Daisy Tempelman, lector juridische vraagstukken in de energietransitie aan de Hanzehogeschool. Het gratis te downloaden werk, Juridische handvatten voor innovatieve ondernemers in waterstof getiteld, bevat praktische informatie voor bedrijven die willen investeren in waterstof of hun activiteiten op het gebied van waterstof willen uitbreiden.

Meer informatie over WING en andere activiteiten van EnTranCe is te vinden op de website van het expertisecentrum: https://www.en-tran-ce.org/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *