Shell presenteert LNG-vooruitzichten 2021


De net verschenen Shell LNG Outlook belicht voor het vijfde opeenvolgende jaar de belangrijkste recente trends op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG). De wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas blijkt in 2020 te zijn gestegen tot 360 miljoen ton. Hoewel dit een geringe toename is in vergelijking met 2019, weerspiegelt deze volumestijging de veerkracht en flexibiliteit van de wereldwijde LNG-markt in een jaar waarin het wereldwijde bbp enkele triljoenen dollars daalde door de uitbraak van het COVID-19-virus. De vraag in 2019 bedroeg 358 miljoen ton.

China en India gingen voorop bij het herstel van de vraag na het uitbreken van de pandemie. Beide landen verhoogden hun invoer met 11% . China’s aankondiging om tegen 2060 koolstofneutraal te willen zijn, zal naar verwachting de vraag naar LNG blijven opdrijven. Gas kan immers een sleutelrol spelen bij het koolstofarm maken van sectoren waarin vermindering van emissies moeilijk is. India verhoogde de invoer, omdat het profiteerde van lager geprijsd LNG als aanvulling op zijn binnenlandse gasproductie. De vraag in Europa, naast een flexibel aanbod in de VS, hielp in de eerste helft van 2020 om de wereldwijde LNG-markt in evenwicht te brengen. Productie-uitval, structurele beperkingen en extreme weersomstandigheden later in het jaar resulteerden echter wel in hogere prijzen.

De wereldwijde vraag naar LNG zal, volgens prognoses, naar verwachting tegen 2040 700 miljoen ton bedragen aangezien de vraag naar aardgas sterk blijft groeien in Azië en in sectoren die zich lastig laten elektrificeren. Als gevolg hiervan zal meer moeten worden geïnvesteerd in het vergroten van de productie om de geschatte kloof tussen vraag en aanbod halverwege het huidige decennium wordt vermeden.

Lees hier alles over de Shell LNG Outlook 2021 >


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *