Streekvervoer zet vaart achter waterstofeconomie


Het aandeel van waterstof in het busvervoer groeit gestaag. 11 juni nam regionaal vervoerder Qbuzz in Groningen een nieuw waterstofstation én 20 nieuwe waterstofbussen in gebruik. Eerder dit jaar werd bekend dat een andere busmaatschappij, Arriva, 10 waterstofbussen had besteld, die later dit jaar in de Achterhoek en rond Zutphen en Apeldoorn zullen worden ingezet. Het nieuwe waterstofstation in Groningen behoort tot de grootste in Europa. Waterstofbussen zijn bij uitstek geschikt voor de langere afstanden. Ze kunnen snel, in ca. 10 minuten, worden volgetankt en hebben vervolgens een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Daarmee vormen ze volgens busmaatschappijen een nuttige aanvulling op batterij-elektrische voertuigen.

Shell

Het nieuwe waterstoftankstation, dat mede met financiële steun uit het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie tot stand is gekomen, wordt geëxploiteerd door Shell. Het beschikt over twee vulpunten, waar groen gecertificeerde waterstof kan worden getankt. De waterstof voedt een brandstofcel, die met een proces dat te karakteriseren is als omgekeerde elektrolyse, de elektriciteit levert voor de elektromotor van de bus.

Lange afstand

De investering in het waterstofstation en de waterstofbussen ziet Qbuzz als een nieuwe belangrijke stap in de verduurzaming van het streekvervoer. Het is de bedoeling dat de langeafstandsbussen van Qbuzz, de Q-liners en touringcars, ook op waterstof gaan rijden.

Bronnen: Qbuzz, Shell en Arriva

Lees meer >


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *