Eneco en OCI sluiten zich aan bij NorthH2


Het consortium NorthH2, dat gevestigd is in de Eemshaven en zich met steun van de Provincie Groningen wil toeleggen op de productie van groene waterstof, heeft naast Groningen Seaports, Shell, Equinor, RWE en Gasunie twee nieuwe partners: Energiebedrijf Eneco en OCI, dat de op waterstof gebaseerde producten ammonia en methanol vervaardigt en distribueert.

One Planet Plan

In een toelichting laat KVGN-Lid Eneco weten dat het als ‘investment partner’ toetreedt tot NorthH2. Deze stap past in het zogeheten One Planet Plan van het bedrijf, dat erop is gericht om uiterlijk in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Naast elektrificatie ziet Eneco verhoging van de productie van groene waterstof als een essentiële voorwaarde voor het verwerkelijken van deze ambitie.

Voor OCI is het partnerschap een uitgelezen kans om de eigen productieprocessen te verduurzamen. Specifiek gaat het om 1 GW groene ammoniak en methanol, waarvoor het bedrijf aanzienlijke volumes groene waterstof nodig heeft.

Grote behoefte

Op basis van eigen onderzoek concludeert NorthH2 dat de industrie grote behoefte heeft aan groene waterstof als alternatief voor aardgas. Het wil de industrie in 2030 kunnen voorzien van 4 GW groene waterstof en vervolgens tot 2040 doorgroeien naar een volume van 10 GW oftewel één miljoen ton groene waterstof per jaar. De stroom die hiervoor is benodigd zal het consortium uit offshore windparken halen.

NorthH2 bevindt zich momenteel nog steeds in de studiefase. Recent werd de tweede fase van een haalbaarheidsstudie afgesloten. Hieruit bleek dat een integrale aanpak die de totale waardeketen omvat, zowel technisch als economisch uitvoerbaar is.

Locaties en uitvoering gevraagd

Volgens de betrokken bedrijven is nu de overheid aan zet. Zij moet locaties aanwijzen waar de waterstof kan aanlanden. Bovendien is het essentieel dat zowel de Europese als Nederlandse beleidsvoornemens ter zake snel tot uitvoering komen.

Meer lezen:

https://nieuws.eneco.nl/eneco-wordt-partner-in-groene-waterstof-consortium-north2/

https://www.oci.nl/news/2022-oci-partners-with-north2/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *